woensdag 7 maart 2018

Curaçao, Refit Rafiki

Woensdag 16 augustus 2017 tot en met donderdag 30 november 2017

Positie Spaans Water: 12°04.807 N 68°51.756 W
In de maanden augustus, september, oktober en november herhalen we nog enkele wandelingen voor de sportieve zeilers op het Spaanse Water en we beginnen met klussen.

Onze boot de Rafiki is al 30 jaar oud en heeft naast onderhoud ook vervanging nodig van zaken die verslijten. In midden Amerika hebben we de afgelopen 3 jaar moeilijk onderdelen kunnen kopen/bestellen en dus maken we in Curaçao een inhaalslag.

We verwijderen de vuilwatertank in het voorschip om het schot van de putting opnieuw in te lamineren. De wc/badkamer in de voorpunt wordt vernieuwd met een nieuwe kraan, wasbak en toiletpomp.



In de mast hebben we een bijzonder mankement gevonden. Marlène klaagde al tijden dat zij bij het zetten van de zeilen veel kracht nodig had om het grootzeil te hijsen. Zonder hier naar te kijken heb ik haar gezegd dat ze ouder werd en maar meer moest trainen: een beetje spieren opbouwen om het schip goed blijven te bedienen. Maar als ik bij uitzondering toch zelf het grootzeil omhoog wil trekken, merk ik dat dit wel erg veel kracht kost. Na onderzoek in de masttop blijkt dat de schijven in de top van de mast compleet versleten zijn en vervangen moeten worden. We gaan er van uit dat we hiervoor de mast moeten strijken, een duur grapje in Curaçao omdat we hiervoor een kraan moeten huren op de werf. Wanneer Mats, een sympathieke Deen, die met zijn gezin met de boot Polonica onderweg is, op de koffie is, komen de schijven in de masttop ter sprake. Mats is een slanke, gespierde man en hij beweert dat hij dit klusje al vaker in zijn thuishaven in Kopenhagen in de mast, dus zonder de mast te strijken, heeft uitgevoerd. En dit klopt, want Mats weet in een klus, waarbij hij 4 uur (!) in de hete zon boven in de mast zit, de schijven te vervangen!


De oude en de nieuwe onderdelen, klaar om te monteren in de top van de mast.

Mats werkt in de top van de mast aan de vervanging van de katrollen.


Verder verwennen we de Rafiki met een nieuw voorzeil en een nieuw grootzeil, we monteren een nieuw fornuis, een nieuwe ankerketting, een kleiner stuurwiel, achterstag en nog vele kleine zaken. Eind november zeilen we even naar Klein Curaçao om de zeilen te testen. Een mooi tochtje met 1 overnachting op Klein Curaçao.

Het nieuwe grootzeil.

En de nieuwe genua.

Onze TV, waarop we via de harde schijf series en films kijken, geeft de geest en we kopen een mooie nieuwe LCD TV.

Onze buitenboordmotor 6 PK hebben we 2de hands op de Canarische eilanden gekocht en deze was toen al behoorlijk op leeftijd, maar loopt nog steeds goed. Maar uit voorzorg willen we toch een nieuwe buitenboordmotor aanschaffen en dit wordt wederom een Yamaha 2-tak, ditmaal 5 PK.

Om niet te veel van de Nederlandse kultuur te vervreemden, gaan we nog naar een concert van niemand minder dan mister Brabant himself, Guus Meeuwis. We verschansen ons met een grote groep zeilers aan de bühne en zingen/brallen de hitserie van Guus braaf na, zodat we in de morgen met een schorre keel ontwaken. Daarnaast gaan we naar een hilarische openluchtvoorstelling van de Comedy Train met onder andere Hans Sibbel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten